Mattias Norström

Vernissage september 26, 2020

MEGA Foundation på Tegel planerade att stolt presentera konstnären Mattias Norström i hans första soloutställning med galleriet, tänkt vernissage den 18 april. Vi försöker nu till hösten igen då vi vill ge utställningen en ny och bättre chans att kunna möta publik och vänner. Tveka inte att höra av er vid frågor eller funderingar. Tills dess, ta hand om er och era nära och kära! 

Mattias Norström, f.1971, Gagnef, Dalarna, är bildkonstnär som genom åren arbetat med en mängd konstnärliga uttryck som video, skulptur, installation och performance. Han placerar gärna sina verk på oväntade platser i det offentliga rummet.

Norström använder ofta tydliga symboler som genom brutal eller ömsint behandling laddas med oväntat innehåll. Verken har en direkthet och kan upplevas som humoristiska oneliners, men den upplevda enkelheten är lömsk. Materialvalen och dess hantering är centrala i Nors tröms konst. I det handfasta och konkreta ryms poetiska vändningar och verken blir projektionsytor för frågor om nationalism, populärkultur, sport, landsortsromantik och landsortsförakt.

Norström studerade fri konst på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han har ställt ut både nationellt och internationellt. Bland annat på Bohusläns Museum, Uddevalla (2018), OFF Biennale, Cairo (2018) och Invaliden1, Berlin (2008). År 2016 gjorde han det offentliga konstverket Du gamla, du fria, en slokande flaggstång i Vasaparken, Göteborg. Verket ställdes även ut på Sergels torg genom Kulturhuset året därpå. Mattias Norström är även grundare av den omskrivna konst- och musikfestivalen Gagnef.